PIC16F877 LCD Şifreli kilit

LCD göstergeli ve değiştirebilinir şifreli kilit devresi.

Devrenin Özellikleri Şunlardır:

1-Şifreleyici devre PIC 16F877 ile yapılmıştır. Montajı kolay ve maliyeti düşüktür.

2-Bu devrede PIC 16F877nin EEPROM hafızasını kullandım.Bundan dolayı yazdığımız şifre PIC 16F877’nin besleme enerjisi kesildiğinde kaybolmaz.

3- PIC 16F877 i şebekeden gelebilecek parazitlerden korumak için filtre düzeneği son derece gereklidir.Aksi halde EEPROM hafızası bozulur veya PIC resetlenir.

ÖNEMLİ NOT: Devrenin +5v beslemesine anahtar bağlamayın .Çünkü anahtara basılma sırasında kontak sıçraması oluşur. Bu sıçrama PIC 16F84’ün EEPROM hafızasını etkiler.

4-Yazdığımız şifreyi defalarca değiştirebilir, 1 ile 10 haneli sayılar yazabiliriz.

5-Şifreyi sadece 3defa yanlış girme hakkımız var . 3. defa yanlış girersek devre kilitlenir ve pin 2 kodunun girilmesi gerekir. Pin 2 kodu girildikten sonra şifre tekrar yenilenir .

6-program açık unutulursa otomatik kapanır.

UYARI: PIC 16F877 ‘e en az 8MHZ kristal kullanınız.

KULLANMA KILAVUZU:

1-Filtre bobini ve kondansatörler mutlaka gereklidir bunların değerleri şunlar:

kutusuz kondansatörler 100n 63v

kutuplu elektrolit kondansatör 220mf 16v veya 470mf 16v

filtre bobini 0,5mm izoleli telden halka biçimindeki Ferit nüveye 10 tur sarılmalı.

2-PIC ‘i ilk defa çalıştırıyorsanız RB7’ye bağlı yeni şifre yaz uyarı ledi Yanar ve LCD ekranda YENI SIFREYI GIR yazısı çıkar Bu sırada kullanacağımız şifreyi yazarız. Yeni Şifreyi yazdıktan sonra # tuşuna basarız. Ekranda SIFRE KAYDEDILDI yazısı çıkar bir süre sonra GIRIS ICIN * BAS yazısı sürekli gözükür.

DİKKAT: PIC ‘e sadece 1 ile 10 haneli bir sayı yazabiliriz.

3-Kilidi açmak için önce * tuşuna basarız.Sonra GIR ledi sürekli yanar ve ekrenda SIFREYI GIRINIZ yazısı gözükür .Bu sırada şifremizi gireriz .son olarak # ye basarız .Şifre doğru girilmişse ekranda SIFRE DOGRU yazısı çıkar RB0 ‘a bağlı LED Yanar.Röle enerjilenir.

Şifre yanlışsa RB5 ‘e bağlı LED yanar ve ekranda SiFRE YANLIS yazısı çıkar. 3 defa yanlış şifre girildiyse ekranda SIFRE KILITLENDI PUK KODUNU GIRIN yazısı gözükür Bu durumda pin 2 kodu girilir .

4-PORTA,5 e bağlı otomatik kapa anahtarına basılı ise kilit bi süre açılır daha sonra kapanır anahtara basılı değilse kilit sürekli açık kalır kilidi kapatmak veya şifreyi yazmaktan vazgeçmek için * tuşuna basarız

5-PIC ,başla işlemi yapıldıktan sonra 2 dakika çalışır otomatik olarak ana programa döner

PIN 2 KODU:

PIN 2 Kodu 45 defa 1 tuşuna sonra # 10 defa 0 tuşuna ve # tuşuna basılıp tamamlanır. Bu kodu yanlış girerseniz Program açılmaz. Bu kodları sadece asm yazılımından değişir.

ŞİFRE DEĞİŞTİRME:

Şifre değiştirmek için önce eski şifre girilir ve kilit açılır. Sonra RA4’e bağlı şifre değiştir butonuna basılır.RB7 ‘ye bağlı LED yanınca buton bırakılır . yeni şifre yazılıp # tuşuna basılır ve LED1 söner.

ŞİFRE UNUTULURSA :

Şifre unutulduğu zaman açmanın sadece iki yolu var . Bunlar:

1-PIC 16F84 ‘ü programlama kartına takıp EEPROM veri kısmında şifre görülür ( EEADR 0……9 arası ) EEADR 11 de en son kaç haneli şifre girildiği görülür.

2-Şifre değiş butonu ile 5 tuşuna basılı tutulur. Bir süre sonra LED2 ve LED3 birlikte sürekli yanar. pin 2 kodu girilir. Daha sonra LED 1 ışık verir ve diğer ledler söner.yeni şifre yazılıp # tuşuna basılır .

NOT: PIN 2 KODUNU ASM DOSYASINDAN DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ ( KILIT ETİKETİNDEN SONRASINI İNCELEYİN )

 

TÜM KAYNAK KODLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Tasarım yılı: 2006